Ο θησαυρός Αίγινα στο Βρετανικό Μουσείο !!! [THE AEGINAS TREASURE]


  • Ο θησαυρός Αίγινα στο Βρετανικό Μουσείο 

Ο θησαυρός της Αίγινας είναι πλούσια αρχαιολογική συλλογή αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων. Φυλάσσεται και εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο.!


THE AEGINAS TREASURE RECONSIDERED

ΑΣ ΣΥΝΚΕΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΝΗΤΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ, 
ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ , ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

"Aegina treasure"



Περιγραφή και ιστορική τοποθέτηση

Τα εκθέματα του θησαυρού της Αίγινας είναι κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους λίθους. Παρουσιάζουν χαρακτηριστικά Μινωϊκής και Μυκηναϊκής τέχνης με Αιγυπτιακή επιρροή. Αποτελούν μια από τις πιο αξιόλογες συλλογές αρχαίων έργων τέχνης της εποχής του χαλκού που σώζονται μέχρι σήμερα. Βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, ίσως σε τάφους στην Αίγινα και δημοσιεύτηκαν από τον Έβανς, ο οποίος τα χρονολόγησε στον 8ο αιώνα π.Χ. Σήμερα αξιολογούνται μεταξύ 1850 και 1550 π.Χ., εποχή κατά την οποία, η Αίγινα κατοικείτο από Μινωϊκές αποικίες.

Βιβλιογραφία

  • Journ. Hell. Stud., XIII, p. 195 ff.
  • Hoernes, Moritz. Urgeschiche der bildenden Kunst in Europa, p. 414.
  • Montelius, La civilisation primitive en Italie depuis l'introduction des metaux, II, pl. 368, 4.
  • Mon. Ant., XIV., cols. 592-3.
  • B.S.A, VIII., p. 243, II.
  • Εφημερίδα Αρχαιολογική, 1889, pl. vii.
  • Εφημερίδα Αρχαιολογική, 1906, col. 233, figs. 10, II.
  • Cf. Schuchhardt, Schliemann's excavations, p. 171, fig. 146 ; ibid., p. 189, fig. 166 ; ibid., p. 263, fig. 265.
  • Journ. Hell. Stud., XXIV., p. 323, No. 4905.
  • Εφημερίδα Αρχαιολογική, 1895, col. 252.
  • Early Age of Greece, p. 355 and passim.
  • Cf. Burrows, Discoveries in Crete, p. 144.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα



Ο "Θησαυρός της Αίγινας". Η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση, για ένα αριστούργημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο "Θησαυρός της Αίγινας". Η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση, για ένα αριστούργημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Υπάρχει ένας πολιτιστικός θησαυρός, μια κληρονομιά του νησιού, η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή. Πρόκειται για τον "Θησαυρό της Αίγινας", ο οποίος βρίσκεται και εκτίθεται στο Βρεταννικό Μουσείο. Ένα μικρό μέρος της ιστορίας αυτού του θησαυρού, παρουσιάστηκε σήμερα, με ιδιαίτερη ευαισθησία, από την κ. Προνόη Θεολογίδου και τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο. Ευαισθησία που σπάνια συναντούμε σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Η όλη προσπάθεια της ευαισθητοποίησης σχετικά με την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του της Αίγινας, γίνεται με την υποστήριξη του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά και του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Σκαλτσιώτη.

Ο "Θησαυρός της Αίγινας" (The Aegina Treasure) είναι μία συλλογή κοσμημάτων Μινωικής τεχνοτροπίας και επιρροής, που κοσμεί το Βρεταννικό Μουσείο ως έκθεμα μεγάλης αξίας. Πρόκειται για μία σπουδαία συλλογή, που σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος "Ελλάδα - Ρώμη" του μουσείου, αρχαιολόγο Lesley Fitton, είναι απολύτως εύλογο ότι ο θησαυρός κατασκευάστηκε στο νησί που βρέθηκε, καθώς η Αίγινα ήταν ένα πολύ σπουδαίο κέντρο στην περίοδο του Μέσου Χαλκού. Η αρχαιολόγος κ. Ευαγγελία Σημαντώνη - Μπουρνιά αναφέρει ότι τα κοσμήματα ανήκαν σε Κρητικούς που ζούσαν στην κοσμοπολίτικη Αίγινα, του πρώτου μισού της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.

Η συνάντηση που έγινε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Μεριστό, ανάμεσα στους διευθυντές των σχολείων της Αίγινας και στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν η προβολή ενός δωδεκάλεπτου video με θέμα τον "Θησαυρό της Αίγινας" και η η παρουσίαση της πρότασης, ώστε να προγραμματιστεί ένα μαθητικός διαγωνισμός στα σχολεία της Αίγινας, με έπαθλο δωρεάν ταξίδι στο Βρετανικό Μουσείο για 2-3 μαθητές. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της σύντομης εισήγησης που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, μιλώντας στο εκπροσώπους των σχολίων της Αίγινας.
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από την κ. Προνόη Θεολογίδου και τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο, οι οποίοι παρουσίασαν τους λόγους που τους οδήγησαν να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Στο video γίνεται περιγραφή του "Θησαυρού της Αίγινας", αναφορά στην ιστορία του και περιγραφή των κοσμημάτων που τον αποτελούν. Το κείμενο έχει επιμεληθεί η κ. Προνόη Θεολογίδου, το σπικάζ και την παραγωγή του video ο κ. Ανέστης Κορνέζος.
Για περισσότερο από 3.000 χρόνια ο θησαυρός της Αίγινας έμεινε θαμμένος - ξεχασμένος. Βρέθηκε τυχαία στην περιοχή "Ανεμόμυλου" το 1880 από εργάτες που καλλιεργούσαν ένα κομμάτι γης. Ο ιδιοκτήτης της έκρυψε πάλι τα κοσμήματα σε σημείο που μόνο ο ίδιος γνώριζε. Το 1891 ο θησαυρός, ίσως ανάμεσα σε σφουγγάρια, έφτασε στο Λονδίνο. Εκεί που πουλήθηκε στο Βρεταννικό Μουσείο.
Το video ολοκληρώνεται με την φράση: "Αυτός είναι ο Θησαυρός της Αίγινας, που παράνομα κατέχει το Βρετανικό Μουσείο. Με αυτή την παρουσίαση προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα, για να το γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας Αιγινήτες. Κυρίως οι νέοι, με την ελπίδα να διεκδικήσουν δυναμικά και να πετύχουν γρήγορα τον επαναπατρισμό του Θησαυρού, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά τους".
Μετά την προβολή του video ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση του διαγωνισμού. (Το video δεν μπορούμε να το παρουσιάσουμε λόγω πνευματικών δικαιωμάτων).

https://www.aeginaportal.gr/eidiseis/kathimerina/27345-o-thisavros-tis-aiginas-i-anadeiksi-kai-i-evaisthitopoiisi-gia-ena-aristoyrgima-tis-politistikis-mas-klironomias.html